České kluby získají z NHL téměř 54 miliónů korun

sobota, září 23, 2017 Hokejžurnál.cz



Celkem 53,9 miliónu Kč získají české kluby za přestupy hokejistů, kteří před touto sezónou podepsali první smlouvu v NHL. 

Smlouvu v zámořské soutěži podepsalo 13 hráčů, z toho 9 přímým přestupem z českých soutěží a 4 v rámci tzv. nepřímého přestupu ze zahraničního angažmá. 

Ve srovnání s předchozím ročníkem vzrostla částka o více než polovinu, ve srovnání se sezónou 2013/14, kdy vstoupila smlouva mezi NHL a ČSLH v platnost, se více než ztrojnásobila.



Celkem získaly české kluby od sezóny 2013/14 za přestupy hráčů do NHL 168,4 miliónu Kč. Na uvedené částce se podílely přestupy 41 hokejistů, z nichž 29 přestoupilo na základě přímého a 12 nepřímého přestupu. 


Více než dvě třetiny hráčů tak přestoupily z českých klubů nebo po krátkém angažmá v zámoří, necelá třetina podepsala první smlouvu v NHL po působení v zahraničním klubu.


Smlouvu, upravující přestupy hráčů do NHL, uzavřely ČSLH a NHL na období 2013 – 2020. 

Na jejím základě inkasují české kluby za přímý přestup hráče v současné době částku 260 000 a za nepřímý přestup 30 000 USD. 

Úhrada probíhá prostřednictvím ČSLH ve dvou splátkách. O přímý přestup se jedná, pokud hráč přestupuje z českého klubu nebo po krátkém, nejvíše sezónním angažmá v zámořské juniorské soutěži, o nepřímý přestup tehdy, pokud hráč přestupuje ze zahraničí. 


Za stejných podmínek podepisují první smlouvy v NHL hráči ze všech hokejově vyspělých zemí Evropy s výjimkou Ruska a Švýcarska.



Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: nhl.com