Anna Sherbatov: V Kanadě se klade na rozvoj bruslení velký důraz

sobota, června 02, 2018 Hokejžurnál.cz




V Montrealu má svou vlastní akademii, která nese její jméno. Anna Sherbatov, patří mezi nejlepší trenérky bruslení na světe. Trénovala už stovky dětí a také hvězdy z NHL. V našem exkluzivním rozhovoru vám prozradí jak zlepšit bruslení, co je základem dnešního hokeje a také to, že bruslení se musí zlepšovat neustále i mimo ledu. 




Jak jste se dostali k práci trenéra pro rozvoj hokejového bruslení?
V mládí jsem se věnovala krasobruslení a dosáhla jsem v něm nemalé úspěchy, po našem příchodu do Kanady jsem lidem začala dávat hodiny krasobruslení. Když se můj nejmladší syn Eliezer začal věnovat hokeji, pochopila jsem, že to je úplně jiný styl bruslení a přeorientovala jsem se na hokej. Věnovala jsem se mému synovi, který dnes hraje v KHL a také jiným dětem. Dnes v naší akademii trénují děti i profíci z NHL. Mám certifikát pro trenéra hokejového bruslení. Nebylo lehké ho získat. Zkoušky jsme složila před lety v Torontu a stala se certifikovaným trenérem. Sama jsem byla krasobruslařkou a hned na úvod chci říct, že hokejové bruslení a krasobruslení jsou dvě naprosto odlišné věci. Z pohledu techniky, tréningu i znalostí. Vzhledem k tomu, že můj syn hrál hokej tak jsme měla výbornou možnost, hodně věcí a nových technik, nejprve otestovat na mém synovi a to, co se osvědčilo, jsme potom dávali do tréningového procesu i pro další děti a později i pro profesionální hokejisty. Dnes mám svůj vlastní systém jak naučit děti správnému hokejovému bruslení. 






V NHL i v některých evropských klubech dnes pracují trenéři krasobruslení a pomáhají s rozvojem bruslení...
Ano, vím o tom, ale já s tím nesouhlasím. Krasobruslení je úplně jiný sport. Hokejisté mají při bruslení jiné držení těla, jinou techniku. Trenér krasobruslení, nenaučí hokejisti správně bruslit. Také nesouhlasím s názorem, že nejprve se malý hokejista má věnovat, krasobruslení a potom přejít na hokej. To není správné, nejlepší je dítě učit rovnou hokejovému bruslení. Je to lehčí, než ho potom zase učit něco nového, když už má základy z krasobruslení, pak se těžko zbavuje starých návyků. Své děti v naší akademii například učíme, nejprve jezdit dozadu až potom dopředu. Naučit děti bruslit dozadu je lehčí než dopředu. 



Rodiče malých hokejistů, často od trenéra vyžadují, aby děti okamžitě začali hrát hokej, bez toho, aby se pořádně naučili bruslit. Rodiče často tlačí  na trenéry, aby děti tolik nebruslili a víc hráli s pukem je to správné? 
Ne! Základem je naučit děti dobře a správně bruslit, ale děti jsou děti, vždy musí dostat odměnu. V našem případě puk, po bruslařském cvičení si musí zahrát s pukem, aby měli radost. Ale v každém případě je ze začátku základem bruslení. To nejsou jen moje slova, ale potvrdí vám to i skauti z NHL. Často mluvím z lidmi z NHL. Skauti se mě ptají na hráče, které trénujeme v akademii a vím, že skauti  kladou velký důraz na bruslení. Celkově se dnes v Kanadě klade větší důraz na bruslení než kdykoli předtím. Dřív tomu až takovou pozornost nevěnovali, ale teď ano. 



Na čem dnes stojí bruslení hokejistu?
Na rychlosti! Hráči jsou dnes na ledě během jednoho střídaní maximálně třicet sekund. Rychlost je základem. Hráč na ledě nesmí ztratit ani sekundu a naopak, musí se pokusit získat nějaké vteřiny na víc. Na ledě dnes hraje roli každá sekunda. Své hráče například učím, deset různých technik startů. 
Do každé situace a z každé situace musíte vystartovat jinak. 






Hokej nikdy nebyl tak rychlý, jako dnes. Čím je to dané? Změnili se brusle, hráči mají silnější nohy...
Samozřejmě, dřív jsme měli jiné brusle jako dnes. I to hraje roli, základem pro rozvoj bruslení je technika a kondice. Bruslení se netrénuje jen na ledě, ale také mimo ledu. Off – ice cviky jsou důležité, V létě můžete zlepšovat své bruslení i cvičením, běháním a nabíráním síly. Rozvoj a zlepšovaní bruslení se samozřejmě trénuje na ledě, ale tréning na ledě tvoří jen 60%. Dalších 40% musí hráč získat cvičením mimo ledu. Už malé děti musí běhat, skákat, dělat různé cvičení aby si zlepšili bruslení. Samozřejmě děti cvičí jen s váhou svého těla. Dnes se v Kanadě klade na rozvoj bruslení velký důraz, trenéři hledají  stále nové techniky jak ho zlepšit. Už u malých dětí je bruslení důležité. Samozřejmě u profesionálů v NHL je bruslení na špičkové úrovni podmínkou. Jsem původem z Ruska a dokážu to porovnat. V Rusku se vždy dbalo na výborné bruslení v Kanadě tomu v minulosti tak nebylo. A dnes je to naopak. Podle mého názoru dnes v Kanadě dbají na bruslení víc než v Rusku, kde tomu už nepřipisují až tak velkou důležitost. Dnes vidíme, že pokud chceš uspět v profesionálním hokeji, musíš mít perfektní fyzickou kondici, to se potom projevuje i v bruslení. Sílu a rychlost musíte trénovat i v létě na ulici, mimo ledu. 





                                  Lars Eller z Washingtonu Capitals



U nás se stále vede diskuse, jestli je pro hráče důležitý první rychlý krok. Opravdu hrají první tři kroky na ledě takovou roli?
Podle mého názoru nehraje roli, kolik uděláš kroků, protože ten kdo má dva metry má dlouhý krok a stačí mu jeden na určitou vzdálenost a ten kdo je menší, potřebuje na stejnou vzdálenost kroků víc. Někdo udělá jeden rychlý krok a druhý musí udělat čtyři- pět kroků. Všechno o čem mluvíme, záleží od vzdálenosti a herní situace. Není až tak důležité, kolik uděláš kroků, ale první krok je nejdůležitější už z pohledu techniky. Od prvního kroku se všechno odvíjí. Už děti musíme učit, aby udělali první krok správně. Základem je nabírat rychlost už od prvního kroku, jak jsem říkala na začátku, během střídaní, hraje roli každá vteřina. Hráči, kteří nabírají rychlost až na základě druhého, třetího kroku, tím ztrácejí sekundy. 




Hraje při rychlosti hráče roli i jeho stavba těla? Z toho pohledu, že menší hráč bruslí rychleji než ten, kdo má dva metry?   
Každého naučíte správně a rychle bruslit, nezáleží na tom, jestli jste vysoký nebo malý, je to  jen otázka správné techniky. Stačí deset tréningů a každý člověk se naučí bruslit, i dospělý, který nikdy nestál na bruslích.  A samozřejmě, hraje roli i výška a stavba těla, každý má přece jiné těžiště. Každý hráč má jiné parametry a musí se naučit je správně využívat.



Někteří novináři  opakují fráze, že u rychlých hráčů hraje roli genetika, že hráč je proto tak rychlý, protože to má v genech. Souhlasíte? 
Trénovala jsem kluky, kterých otcové hráli v NHL a nemyslím si, že genetika hraje roli. Je pravda, že jsou hráči, kteří už od malička bruslí lehce a jde jim to líp a jsou hráči, pro které je to dřina, ale základem je technika, tréning a fyzická kondice. Pokud někdo zaostává v bruslení, časem může patřit mezi nejlepší a naopak, ten kdo vyniká a přestane pracovat tak ten náskok ztratí. Měli jsme v akademii hráče, kteří ve věku 14 let patřili mezi nejrychlejší hráče v rámci celé Kanady, ale pokud nerozvíjeli techniku, tak rychlost ztratili. To, že v určitém věku, patříte mezi nejrychlejší nic neznamená, základem je neustále zlepšovaní techniky. Za svou kariéru jsem trénovala víc než tisíc hráčů a nevěřím, že genetika hraje roli. 



Co je podmínkou pro hráče, který chce na ledě patřit mezi nejrychlejší?
Silné nohy a fyzická kondice. Můžeš mít skvělou techniku, ale bez fyzické kondice, to daleko nedotáhneš. Opět opakuji, pro rozvoj bruslení jsou velmi důležitá cviky mimo ledu. Cviků je spousta, základem jsou dřepy, běhy, sprint.







V našich hokejových klubech, je většinou jeden hokejový trenér, který se věnuje hokejovým dovednostem, ale také učí děti bruslit, co myslíte nebylo by lepší, kdyby měli děti v hokejovém týmu i speciálního trenéra, který by se věnoval jen rozvoji bruslení?
To by bylo ideální! V Kanadě a v USA jdou tímto směrem. Mají speciálního kouče, který dává hráčům lekce bruslení. Stačí dva-tři tréningy za týden a okamžitě se objeví výsledek. Hráči trénují vysloveně jen bruslení, bez puku. Hokejisté se musí věnovat bruslení stále, protože i když jste na vysoké úrovni postupně jí ztratíte. I hráči z NHL pracují na svém bruslení a to neustále. Během sezóny hrají zápasy a času na zlepšovaní není moc. Ale v létě je právě ten čas, kdy musíte tvrdě pracovat, aby jste si udrželi nebo zlepšili úroveň svého bruslení. Rozvoji bruslení musíte věnovat pozornost stále, během celé kariéry.



                                 

Profesionální hokejisté s časem ztrácejí na ledě rychlost. Jak se s tím můžou vyrovnat?
Základem je správná technika, tu věkem neztrácíš. Pokud po 28. roce ztrácíš dynamiku, tak ty sekundy, které si ztratil, musíš získat správnou technikou. Bez ohledu na to, kolik ti je let, základem je správná technika. Jen tak získáš rychlost a ušetříš síly. Ve vyšším věku je pro hokejisty při bruslení  důležitá efektivnost. Čím je hokejista starší o to víc, musí věnovat pozornost technice bruslení. 



Dnes trénujete malé děti i hráče z NHL a KHL. Je to pro vás velké zadostiučinění, když vaši žáci z akademie podepíšou smlouvu do NHL? 
Ano. Začínali u nás kluci, kterým bylo 4-5 let o pár let podpisují smlouvy do NHL. I před pár dny, přišel, kluk, kterého jsem trénovala od pěti let, že má novou smlouvu v NHL. Před pár lety, byl malinký neuměl bruslit a dnes má dva metry a hraje v NHL. Je mnoho hráčů, které jsem trénovala a dnes jsou v NHL a KHL. Hrají v různých částech USA a Kanady, ale létě se vracejí k nám do Montrealu a trénujeme spolu. Je to velká radost, když vidíš, že tvoji žáci se dostali nejvyšší úroveň.  


 Anthony Duclair dnes obléká dres Chicaga Blackhawks




Trénujete i holky?
Ano, trénuju i holky a některé hráli za Kanadu na olympiádě.


Jaká jste trenérka?
Náročná, velmi náročná. Kluci to mají se mnou těžké, musí trénovat a pokud to nedělají správně, musí opakovat cvičení i několikrát za sebou, umím být přísná a nekompromisní. I tak se ale vracejí a chtějí, aby jsem je trénovala. Je to velká radost, když se vracejí mí žáci se svými dětmi a řeknou mi, chci aby jste trénovali mého syna, protože sám vím, že vy jste nejlepší. Mám ráda svou práci, jsou dny, když v noci nespím a uvažuji nad tím, jak hokejisty naučit nové cvičení, když pak vidím jaké dosahují výsledky vím, že to všechno má smysl. 




Anna se svým synem Eliezerem, který hraje v KHL







Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: academiesherbatov.com