Odešel velikán Petrov

úterý, února 28, 2017 Hokejžurnál.cz






Hokejový svět zasáhla smutná správa. Svět opustil hokejový velikán a jeden z nejlepších hokejistů v historii hokeje reprezentant Sovětského svazu Vladimir Petrov. 


Ve věku 69 let zemřel v úterý v časných ranních hodinách legendární ruský hokejový útočník Vladimir Petrov. Dvojnásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa vytvořil na přelomu 60. a 70. let 20. století obávanou útočnou trojici s Valerijem Charlamovem a Borisem Michajlovem.

Největší část kariéry strávil v CSKA Moskva, kde vybojoval jedenáct titulů mistra tehdejšího SSSR. Třikrát vyhrál soutěž kanonýrů i produktivitu sovětské soutěže, v níž v 553 utkáních vstřelil 370 branek.




Hráčskou kariéru ukončil Vladimir Petrov v roce 1983, později byl trenér a funkcionář, od 22. května 1992 do 8. dubna 1994 i prezident Ruské hokejové federace. 

V roce 2006 ho přijali do Síně slávy IIHF. V posledních letech byl členem vedení CSKA Moskva.

"Odešel mimořádný hokejista a člověk. Ne vždy souhlasil s názorem trenérů, hádal se s  Tarasovem. Houževnatost mu pomáhala vyhrávat. Hokeji se věnoval až do posledních dnů svého života," zareagoval na úmrtí prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak. 

Syn Vladimira Petrova do ruských médií potvrdil, že otec trpěl už více než dvacet let problémy s plícemi. 


Čest jeho památce! 


Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: cska, championat.com