Jurzinov: V čínské lize hrají hráči jen osm zápasů za rok

pondělí, února 06, 2017 Hokejžurnál.cz





Exotický, ale pouze z pohledu geografie. Takový je nový tým v KHL, Red Star Kunlun. Čínský mančaft vede známý ruský kouč Vladimír Jurzinov ml. V exkluzivním rozhovoru nám prozradil, jaký má Kunlun rozpočet a cíle. Play-off je pro nováčka KHL jen snem. Při pohledu na tabulku se stává skutečností.




Red Star Kunlun je nový tým, který se vytvořil před touto sezónou. Jste nováčkem v KHL a aktuálně jste ve východní konferenci na výborném šestém postupovém místě. Očekávali, jste před sezonou, že budete tak vysoko?
Náš výsledek není až tak výborný jak říkáte. Myslím, že bychom byly výš, kdyby nás netrápily zranění, měli jsme tři hráče zraněné a všichni byli z první pětky. Nevybírali jsme hráčů náhodně. Přesně jsme věděli s kým podepisujeme smlouvu. Měli jsme své analýzy a věděli jsme, kdo má jakou výkonnost a schopnosti. Každého hráče jsme si analyzovali zvlášť. Jsem rád, že jsme se nespletli. Máme výborný týmový duch. Potřebujeme ještě čas, abychom se zlepšili.




Na předsezónní tiskové konferenci jste řekli, že bude obrovským úspěchem, když postoupíte do play-off...
Pro nás bude úspěch, pokud neskončíme ve východní konferenci na posledním místě. Nemáme žádné velké cíle. Soustředíme se jen na nejbližší zápas. Na každý tým je vyvíjen obrovský tlak. V tomto směru, to máme lehčí. My nemluvíme o play-off. Chceme se tam dostat, ale v šatně o tom nemluvíme. Soustředíme se jen na to, abychom vyhráli nejbližší zápas a play-off je náš sen.



Jste světoznámý trenér a právě teď píšete novou historii klubového hokeje v Číně. Jaké byly vaše očekávání od trenérské práce v Číně?
Nabídka z Číny byla velmi zajímavá. Je to nová výzva. Dlouhá léta jsem pracoval ve Finsku, samozřejmě i doma v Rusku a nyní se otevírá nová kapitola. Čína není hokejová země. V čínské lize, hrají hráči osm zápasů za sezónu. Dostali jsme složitou úlohu. Potřebujeme vychovat čínské hráče a zpopularizovat hokej a samozřejmě musíme v KHL vyhrávat. Pokud nebudeme vyhrávat, nezaplníme tribuny. A my potřebujeme fanoušky. Zatím jen poznávají hokej. Láska k hokeji vede přes zajímavé zápasy a vítězství.







Jaké jsou očekávání čínského hokejového svazu? Chtějí se stát nejlepší reprezentací v asijském regionu?
Oni už jsou nejlepší reprezentací v asijském regionu. Někteří lidé si myslí, že máme velký rozpočet. Opak je pravdou. Náš klub má jeden z nejnižších rozpočtů v KHL. Vše ukáže až čas, jak se bude dále rozvíjet hokej v Číně. Uvidíme, zda zaujme diváky a chytí je za srdce. Rozvoj je přímo úměrný zájmu. A nemluvím jen o rozvoji hokeje v Číně, ale v celém asijském regionu. Hokej je velmi krásný sport, ale základem je, aby si ho lidé oblíbili. Problémem čínského hokeje je, že zatím nemají dorostenecký ani juniorský hokej. Mají žákovské kategorie, ale dorost chybí. Čeká je hodně práce, musí vybudovat dorostenecké i juniorské ligy. Ale jak jsem řekl, rozvoj hokeje je možný pouze v případě zájmu a mým úkolem je vyhrávat a vzbudit u Číňanů zájem o hokej.



Je v Číně alespoň jeden domácí hráč, který může hrát hokej na nejvyšší profesionální úrovni?
Máme v týmu až pět čínských hokejistů. Dva se zranili. Obránce Zach Yuen nehraje špatně, Rudi Ying má také kvalitu. Ale není možné připravit za pět měsíců téměř amatérského hráče až na úroveň KHL. Kdybychom hráli v aziatské lize, tak to je zase o něčem jiném, ale KHL to už je velmi vysoká úroveň. 
Čínští hokejisté se v první řadě musí projít z amatérského hokeje do profesionálního. Protože, pokud budeš hrát v čínské lize osm zápasů za rok, nikdy se z tebe profesionál nestane. Navždy budeš jen amatér.






Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: khl.ru