Piráti Chomutov do MHL?

sobota, února 14, 2015 Hokejžurnál.cz

Hokejový klub Piráti Chomutov má zájem o účast nejstaršího mládežnického celku v ruské MHL. Tuto juniorskou obdobu Kontinentální hokejové ligy hrály v posledních letech Karlovy Vary. Energie si letos počínala velmi zdatně, ovšem svou účast v průběhu ledna ukončila. Česká republika by však svého zástupce mohla mít i v nadcházejícím ročníku MHL. 

Na první pohled by se tato informace mohla zdát být utopií, ovšem Piráti nedávno požádali Český svaz ledního hokeje o povolení účasti juniorského týmu v MHL. Výkonný výbor se touto žádostí na únorovém zasedání zabýval a schválil ji, což znamená velký posun směrem k možné účasti Pirátů Chomutov v nadcházejícím ročníku MHL.


Souhlas českého svazu byl totiž pro vedení MHL jedním z klíčových požadavků. Lze tedy konstatovat, že v tuto chvíli dělí Piráty Chomutov od účasti v MHL už pouze souhlasné stanovisko šéfů této juniorské soutěže. „Těší nás, že vedení českého hokeje podporuje naši snahu získat místo v kvalitní evropské juniorské soutěži,“ říká Jaroslav Veverka ml., statutární ředitel Pirátů Chomutov.

„Rádi bychom pro naši dlouhodobě úspěšnou mládež zajistili kvalitní mezinárodní konfrontaci po celou sezonu. Domníváme se, že mladým hráčům by účast v MHL usnadnila přechod do seniorského hokeje,“ naráží Jaroslav Veverka ml. na fakt, že reglement soutěže letos umožňuje hrát na výjimku i hokejistům narozeným v roce 1993. MHL je letos vypsána pro ročníky 1994 a 1995, zatímco DHL extraliga juniorů pro ročníky 1995 a 1996.

„V neposlední řadě pak chceme našim fanouškům nabídnout kvalitní juniorský hokej,“ pokračuje šéf Pirátů. „Ruská strana náš zájem hrát MHL kvituje, proto věříme, že se povede dotáhnout do zdárného konce všechny potřebné náležitosti tak, aby se projekt mohl od příští sezony úspěšně rozjet,“ doplňuje ještě Jaroslav Veverka ml.

MHL se poprvé hrála během sezony 2009/2010, kdy čítala 22 týmů pouze z Ruska. O rok později měla liga 29 účastníků a přidali se zástupci Lotyšska s Běloruskem. O další tři týmy se MHL rozrostla před sezonou 2011/2012. 


V létě 2012 dostali svolení k účasti Karlovy Vary. Nyní mohou českou stopu rozšířit Piráti, pokud dojde k dohodě mezi představiteli chomutovského klubu a vedením MHL. Šéfové juniorské obdoby KHL chtějí poněkud zredukovat stávající počet 39 účastníků. Zůstat by měly zahraniční kluby a ruské celky, za nimiž stojí účastníci seniorské KHL.

Pokud vše dopadne dobře, dostanou junioři Pirátů vynikající možnost konfrontace s předními ruskými celky, jakými jsou například Petrohrad, Ufa, Kazaň, Magnitogorsk, Spartak Moskva či Omsk. V aktuální sezoně hrají MHL také Salcburk, Riga, Bobrujsk či Junosť Minsk. Mezi účastníky ovšem nechybí ani daleké destinace jako Chabarovsk či Sachalin.


Zdroj: Tisková správa