Na vítězství čekali padesát let

pondělí, února 22, 2010 Hokejžurnál.com

Na tohle vítězství čekali padesát let. Ano, Spojené státy americké naposledy porazili Kanadu na olympiádě v roku 1960! Včera se tak po výhře USA nad Kanadou 5:3 přepisovala hokejová historie.


Naposledy na olympijském turnaji v Squaw Valley dokázali reprezentanti USA porazit výběr Kanady. Od té doby se spolu v olympijských soubojích setkali ještě šestkrát. Pětkrát vyhrála Kanada. V roce 1994 v Lillehammeru, byl konečný výsledek nerozhodný.


Je to velký den pro americký hokej, píše zámořský tisk. Američané mají přesně po 30 letech šanci zopakovat Miracle on Ice - zázrak na ledě.

Americké mužstvo bylo na olympiádě v Lake Placid v roku 1980 složené z univerzitních hráčů. Ve finále se střetli s nejlepším mužstvem té doby, reprezentací Sovětského svazu. Nemožné se stalo skutečností, favorit prohrál. Studenti vyhráli. Byl to opravdový zázrak na ledě. "Ze 100 zápasů by nás Sověti porazili 99 krát. Ten jeden vítězný zápas přišel právě teď". Říkal po zápase střelec vítězného gólu Američan Mike Eruzione.

Píše se rok 2010 a USA vyhráli svojí skupinu na olympiádě. Postupují přímo do čtvrtfinále. Naopak největší favorit  na zlatou medaili, Kanada musí na domácí olympiádě hrát kvalifikaci o postup do čtvrtfinále. Před olympiádou by to znělo jako vtip, teď je to skutečnost.

"Nemůžeme oslavovat, čeká nás ještě práce", říkal po zápase trenér USA Ron Wilson.

Američané se ve čtvrtfinále střetnou s vítězem souboje Švýcarsko-Bělorusko.   


Foto:nytimes.com