Pavel Francouz: Snem je to zkusit na západě

pátek, ledna 12, 2018 Hokejžurnál.cz




Český brankář Pavel Francouz má téměř jistou nominaci na olympiádu. Gólman Čeljabinsku v rozhovoru pro Hokejžurnál.cz prozradil jestli na olympiádu už myslí, jaké má plány na další sezónu a že dálku fandí Litvínovu. 



Na bratislavském ledě jste nepustili ani gól. Čeljabinsk porazil Slovan Bratislava 3:0. Jaký to byl zápas z vašeho pohledu?
Nebyl to lehký zápas. Slovan Bratislava dokázal porazil Jokerit Helsinki a Metallurg Magnitogorsk, takže jsme věděli, že to nebude snadné porazit Slovan. Jsme rádi, že jsme vyhráli, protože teď potřebujeme každý bod. Myslím, že jsme byli dnes lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli.


Zápas se hrál v Bratislavě. Měli jste v hledišti někoho z rodiny nebo kamarády?
Měl jsme asi sedm lístku, byly tady maminka, přítelkyně a kamarádi. 



Olympiáda začne o pár dní. Vy by jste měli mít jistou nominaci. Jste myšlenkami už na olympiádě?
Pokud nebude nominace oficiální, tak zatím o tom ani moc neuvažuji. Samozřejmě to mám někde vzadu v hlavě, ale budu se na to soustředit, až když to bude. Teď mám dost starostí v Čeljabinsku, bojujeme o play-off a východní konference KHL je strašně vyrovnaná, tlak vedení je velký a teď je prioritou klub.



Na této olympiádě nebudou hráči z NHL. Kanada která na posledních turnajích jasně dominuje, nebude mít nejsilnější výběr. Myslíte se, že se tak zvyšuje šance i pro jiné týmy, aby získali zlatou medaili?
Samozřejmě víme jak Kanada jasně dominovala na posledních olympiádách   Teď se šance vyrovnají a myslím si, že vyhrát muže kdokoliv. Takže šance tam určitě je.





Jaká je vaše pozice v klubu?
Teď máme nastavený systém, že pokud vyhrajeme tak gólman chytá i další zápas. Pokud prohrajeme, tak se střídáme. Celá situace se vyřešila, teď jsem měl víc prostoru a jsem za to rád. 



Zkusíte v další sezóně  zabojovat o NHL?
Tak to vůbec nevím, to je úplně vzdálená budoucnost. To dnes nemám na pořadu dne. V létě se nějaké varianty v zámoří probírali, ale měl jsme platnou smlouvu v Čeljabinsku a vedení agentovi zdělilo, že mě nikam nepustí. 



Teoreticky,  kdyby byla nabídka z NHL, akceptovali by jste i dvoucestný kontrakt?
Teoreticky ano. Vím, že by bylo složitý dostat jednocestnou smlouvu, nikdy předtím jsem v zámoří nepůsobil a nebude to jednoduchý. Ano, dvoucestná smlouva je možnost. 



Zvažovali by jste i setrvání v Čeljabinsku?
Dnes je to těžko říct, co bude. Záleželo by i na podmínkách, ale mojim snem je to jít zkusit na západ. Uvidíme po sezóně. Může stát cokoliv. V pozitivním i negativním slova smyslu. 






Sledujete i výkony Litvínova v extralize?
Samozřejmě! Litvínov sleduji. Zrovna dnes jsem telefonoval se Zdeněkem Orctem. Jsme v kontaktu. Litvínov je teď ve složitější situaci, ale věřím, že se z toho dostanou. Na dálku Litvínovu samozřejmě fandím. Gólmani v Litvínově chytají výborně. Jaro Janus tam předváděl výborné výkony, teď zase  Michael Petrásek chytá skvěle a odvádí výbornou práci.







Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: khl.ru