KHL pustí hráče na OH, pro Rusy není vlajka to nejdůležitější, říká ruský novinář

sobota, prosince 09, 2017 Hokejžurnál.cz







Rusko bude vystupovat na olympiádě v juhokórejském Pchjongčchangu pod neutrální vlajkou. Objevují se spekulace, podle kterých bude Rusko dělat protiopatření. Například, že nepustí hráče z KHL na olympiádu. To by se dotklo i české nominace, protože základ české reprezentace budou tvořit právě hráči z Kontinentální hokejové ligy. 



Je to pravda? Přeruší se KHL? Co pro ruské hokejisty znamená startovat pod neutrální vlajkou? Mají Rusové na olympiádě jen ty nejvyšší ambice? Odpověď na tyto otázky, nám dal nejznámější ruský hokejový redaktor Pavel Lysenkov, který pracuje pro Sovietskij sport a také je redaktorem NHL.com




Pojede ruská hokejová reprezentace na olympiádu? Rusko se tam představí pod neutrální vlajkou a  ruskou hymnu nahradí olympijská znělka. Objevují se spekulace, že se nepřeruší KHL a liga neuvolní žádné hráče pro OH. Myslíte si, že to může nastat?
Rusko pojede na olympiádu v každém případě. Sportovci už několikrát řekli, že vlajku máme v srdci. Hymna se hraje na olympiádě jen jednou! A to tehdy, když ti dají medaili. To není jako na Mistrovství světa v hokeji, kde se hraje hymna po každém vyhraném zápase. Když chceš slyšet hymnu na olympiádě, musíš si to zasloužit. Když Rusko vyhraje hokejový turnaj a získá zlato nebo bronz, v hale pustí olympijskou znělku, ale hráči budou stejně zpívat ruskou hymnu. Není důležitá symbolika nebo vlajka. Nejdůležitější jsou sportovci, lidi a vlast. Všichni na světe vědí, že Kovalčuk je Rus, všichni vědí, že Dacjuk je Rus, když vyhrají, bude to vítězství naší země, bez ohledu na olympijskou vlajku. 



Takže KHL uvolní hráče na olympijský turnaj?
Stoprocentně, je rozhodnuto Rusko jede na olympiádu a v tom případě se KHL přeruší a hokejisti pojedou. Není nejmenší důvod myslet si, že KHL nepustí legionáře na olympiádu. KHL si váží legionáře, Čechy, Slováky, cizince celkově. Mají právo reprezentovat svou zemi a vedení ligy v tom nikomu nebude bránit. Dvanáctého prosince bude zasedání olympijského výboru Ruské federace, ale neočekávám, žádné radikální řešení. Náš olympijský výbor potvrdí, že Rusko jede na olympiádu. 



Rusko vyhrálo zlato na olympiádě naposledy v roku 1992 v Albertville, kde také po rozpadu Sovětského svazu startovalo po olympijskou vlajkou. Známy hokejista Darius Kasparaitis tehdy řekl, není důležitá vlajka, ale zlatá medaile. Tu ti nikdo nevezme...
V Rusku si tento moment všichni pamatují, bylo to naposledy, kdy hokejisti získali zlatou medaili na olympiádě. Teď jsou  hráči opět připravení bojovat o medaili. Protože v prvním řadě jde o důstojnou reprezentaci země. 



Může to být pro ruské hokejisti naopak zvýšená motivace, že nebudou hrát pod svojí vlajkou? Vaši hráči jsou emocionální a právě to může být impulz, ukážeme všem, že jsme tady a chce vyhrát víc než kdy jindy?
Podívejte se na olympiádu 2006 v Turíně. Rusko hrálo pod svojí vlajkou a utržilo porážku a byla to ostuda. Hokejisti prohráli  semifinále a zápas o bronz se skóre 0:7.  Ve Vancouveru 2010 jsme hráli ve čtvrtfinále s Kanadou a prohráli jsme. Pak přišlo Soči 2014, doma pod svojí vlajkou, zápas s Finskem v semifinále prohra 1:3. Teď je důležité hrát líp než na předchozích olympiádách. Co je lepší prohrát pod ruskou vlajkou nebo se snažit a vyhrát pod neutrální vlajkou?  Vlajka nehraje roli. Pro hokej bude nejdůležitější výsledek. My nejsme politici, nám jde o hokej. Bohužel, teď je v Rusku hodně politiků, který chtějí z této situace získat jen politický kapitál a myslí jen na svou vlastní propagaci a zapomínají na sportovce.  Sportovci se na olympiádu připravovali mnoho let a pro některé je to poslední šance zahrát si pod pěti kruhy. Kovalčuk, Dacjuk a další se na olympiádě představí zřejmě naposledy. Je to pro ně poslední šance vyhrát zlatou medaili. 



Rusko mělo pokaždé na olympiádě jen ty nejvyšší ambice. Platí to i teď? Chce Rusko z hokejového turnaje jen zlato? 
Když přijede na olympiádu výběr Kanady z NHL je jasné, že prakticky nikdo jiný nemá šanci získat zlato. Kanada dominuje. Ukázal  to Vancouver i Soči a také Světový pohár. Teď bude situace jiná. Bez hráčů z NHL se šance vyrovnávají. Šanci na zlato má nejen Kanada, ale také Švédsko, Rusko, Česko, Finsko...Ano, souhlasím, šance Ruska na zlato budou na této olympiádě vyšší než kdy jindy.  Cílem je zlato, ale nejdůležitějším cílem je důstojně reprezentovat svou zemi. Radost fanoušků bude víc, než medaile. 



Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: Archiv P.L