Zlatá hokejka 2016: Kdo postupil do finále?

pátek, května 27, 2016 Hokejžurnál.cz



Mezi desítku nejlepších postoupili v abecedním pořadí Roman Červenka (Piráti Chomutov), Tomáš Hertl (San José Sharks), Jaromír Jágr (Florida Panthers), Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk), David Krejčí (Boston Bruins), Petr Mrázek (Detroit Red Wings), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning), Tomáš Plekanec (Montréal Canadiens) a Jakub Voráček (Philadelphia Flyers).


Vítěz ankety vzejde ze závěrečného kola hlasování s uzávěrkou 13. 6. 2016, ve kterém budou odborníci vybírat pouze z finalistů, přičemž dosud získané hlasy se nezapočítávají. Držitel Zlaté hokejky 2016 bude následně vyhlášen na tradičním galavečeru v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech 25. 6. 2016.

Mezi deseti nejlepšími figurují dva brankáři a osm útočníků, osm z nich působilo v NHL, po jednom v KHL a Tipsport extralize. Tři finalisté se představili na nedávném mistrovství světa v Rusku, sedm z nich najdeme v nominaci na Světový pohár, pro Tomáše Hertla s Ondřejem Palátem sezóna ve vyřazovací části NHL ještě pokračuje. Ve srovnání s loňským ročníkem obhájili postavení v desítce Jaromír Jágr, Jan Kovář, Ondřej Palát, Tomáš Plekanec a Jakub Voráček.

Rekordmanem elitní desítky je Jaromír Jágr se třiadvaceti účastmi mezi nejlepšími, posedmé se mezi ně dostal Tomáš Plekanec, pošesté David Krejčí, počtvrté Roman Červenka s Jakubem Voráčkem, potřetí Jan Kovář s Ondřejem Palátem, podruhé Tomáš Hertl. Nováčky jsou brankáři Petr Mrázek s Michalem Neuvirthem.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují ČSLH a společnost BPA sport marketing. Hlasují v ní zástupci ČSLH, trenéři reprezentace, mládežnických výběrů a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se lednímu hokeji věnují. Nejvíce prvenství v ní shromáždili Jaromír Jágr (11), Dominik Hašek (5), Vladimír Martinec (4) a Milan Nový (3). Dvakrát zvítězili Patrik Eliáš, František Pospíšil, Vladimír Růžička a Jan Suchý; jednou Jiří Dopita, Milan Hejduk, Ivan Hlinka, Miloš Holaň, Jiří Holeček, Jiří Králík, David Krejčí, Robert Lang, Igor Liba, Vincenc Lukáč, Bedřich Ščerban, Peter Šťastný, Róbert Švehla, Roman Turek, Tomáš Vokoun a Jakub Voráček.



Autor: Hokejžurnál.cz
Zdroj: cslh.cz
Foto: nhl.com