Václav Prospal prozradil, proč je Pittsburgh Penguins ve finále

úterý, května 31, 2016 Hokejžurnál.cz




"Hráči nikdy neví, jestli se ještě někdy dostanou takhle daleko. A čím jsou starší, tím je to pro ně horší, tím víc si to uvědomují. Mladí takhle nepřemýšlí. Já jsem si hned první rok v NHL zahrál s Philadelphií finále Stanley Cupu, bylo mi 21 let a myslel jsem si, že se to bude opakovat každý rok.

Od té doby jsem se tam nikdy nedostal. A až po třicítce jsem začal přemýšlet o tom, kolik těch šancí vlastně ještě bude a jestli vůbec budou nějaké další. Tehdy ve Philadelphii tam se mnou hrál Dainius Zubrus, který je teď ve finále se San Jose. Ten byl první rok v NHL taky hned ve finále a od té doby mu deset let trvalo, než se dostal přes druhé kolo.


Sidney Crosby


Myslím, že právě tohle bude hnát San Jose ve finále dopředu, že budou mít obrovský 'drive' a touhu. Protože veteráni jako Joe Thornton nebo Patrick Marleau na takové chvíle čekali celou kariéru.

Ve finále Východní konference mě překvapilo, o kolik Pittsburgh byl lepší a rychlejší. Tampu dokázal v téměř  každém zápase přestřílet, obrovským rozdílem. Pro mě to bylo hodně velké překvapení.




Lightning přišli o Bena Bishopa, ale vůbec bych porážku nakonec nesváděl na náhradníka Andreje Vasilevského. Protože ten byl podle mého nejlepším hráčem Tampy v celé sérii. Skoro v každém zápase chystil 35, 40 střel. To jsou neskutečná čísla, zvlášť na play off, ve kterém se hraje hodně těsný, defenzivnější hokej.

Největší rozdíl byl v tom, že Penguins se dokázali přes ten obranný val Tampy dostat, sypat střely ze všech stran a vytvořit si velké množství šancí. Probudily se i hvězdy Crosby s Malkinem, ale pořád šlo o to, že Pittsburgh měl čtyři lajny, které se všechny podílely na gólové produkci. Kdežto Tampa bojovala, ale ze třetí a čtvrté lajny přispěl jen jednou Callahan a Boyle, který dal v jednom zápase dva góly."  







Uvedl bývalý český hokejista, Václav Prospal pro nhl.com/cz














Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: nhl.com