Proč Jiří Dopita začal v NHL až věku 34 let?

úterý, února 23, 2016 Hokejžurnál.cz






Jiří Dopita byl během své hokejové kariéry odborníky  označován za nejlepšího hráče mimo NHL. Ale do slavné národní hokejové ligy vkročil až ve věku 34 let. Proč vstoupil do NHL tak neskoro? 

V prvním zápase NHL v dresu Philadelphie Flyers nasázel čtyři góly do branky Atlanty a na pátý asistoval. Flyers vyhráli 7:4.


Po čase se na led vrátil lídři Flyers Eric Lindros, Keith Primeau a Jeremy Roenick a Jiří Dopita hrál ve třetím nebo až čtvrtém útoku. Tam se body sbírají těžko. 

V play-off si Dopita zranil koleno a po sezóně na svou žádost Philadelphii Flyers opustil. Další sezónu 2002/2003 začal v Edmontonu Oilers. Odehrál 21 zápasů vstrělil 1 gól a připsal si pět asistencí. Po nezhodách s hlavním trenérem, Dopita vedení klubu oznámil, že v NHL končí a vrátil se do Evropy.


"Do NHL jsem mohl jít trochu dřív, zhruba ve 25 letech, možná jsem to měl zkusit dřív. Z druhé strany toho ale nelituji, protože jsem strávil krásné roky v národním týmu, kde se nám dařilo. Je to vždy dvojsečné. Co se týká toho, že jsem šel do Ameriky až ve 34 letech, myslím si, že pokud bych dostal šanci v prvních dvou lajnách, mohl jsem hrát bez problému. Ve Philadelphii Flyers jsem dostal v několik zápasech větší prostor a povedlo se mi udělat dost bodů, ve třetí či čtvrté formaci je to pak složitější. Celkově ale byla zkušenost z Ameriky výborná nejen pro mě, ale pro celou rodinu, náš syn například dostal základy anglického jazyka. Tuhle hokejovou etapu beru velmi pozitivně". Uvedl v rozhovoru pro stránku hcocelari.cz Jiří Dopita.


Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: hcocelari.cz