Zdeněk Haber slaví 80 let

úterý, února 24, 2015 Hokejžurnál.cz

Krásného životního jubilea se dnes dožívá jedna z ikon plzeňského hokeje - pan Zdeněk Haber. Vedení hokejové klubu se přidává do zástupu gratulantů a přidat se můžete i vy. Někdejší výborný útočník se totiž na chvilku vrátí mezi hokejové mantinely a před pátečním utkáním s Pardubicemi obdrží k z rukou Martina Straky památeční dres.

ZDENĚK HABER
Třemošenský rodák (nar. 24. 2. 1935) dělil v mládí svou přízeň mezi házenou a hokej. Ten nakonec zvítězil. Začínal s ním v Třemošné, následoval tým Rudé hvězdy Plzeň a Spartaku Plzeň B. V rámci základní vojenské služby, kterou trávil na letišti v Plané u Českých Budějovic, hrál za zdejší vojenský tým, kde si ho vyhlédl prvoligový Slavoj (posléze Motor) České Budějovice. Za něj nastupoval v sezónách 1956/57 a 1957/58, své první ligové góly zde vstřelil Rudé hvězdě Brno.

V roce 1958 se vrátil do Plzně, právě včas, aby zažil legendární stříbrnou sezónu 1958/59. V ní se stal – v útočné řadě s Josefem Brandem a Vlastimilem Čechurou – králem plzeňských střelců, v rámci celé ligy dosáhl na druhé až třetí místo (o které se dělil s kladenským Volfem). Pořadí střelců v Plzni kraloval i v několika následujících sezónách. V roce 1961 se poprvé a naposledy podíval do reprezentačního áčka (dvě utkání proti Kanadě a USA, v tom druhém dal i gól).

V šedesátých letech patřil k oporám plzeňského týmu, prožil s ním i krušné časy po sestupu do druhé ligy a za rekonstrukce zimního stadionu. Jako kapitán vedl tým Škodovky při návratu do nejvyšší soutěže, v památném barážovém utkání o postup s Banskou Bystricí v únoru 1969 dával poslední gól. V nejvyšší soutěži odehrál za Plzeň 225 zápasů, v nichž vstřelil 110 gólů.

Poté strávil rok v německém Straubingu, po návratu do Plzně trénoval dorost, a na podzim 1973 přišel k plzeňskému A týmu, který trénoval do ledna 1978. Následovala zahraniční štace v polském GKS Tychy a dvě sezóny ve Zlíně, tehdy Gottwaldově. Poté se vrátil do Plzně a dvě sezóny zde trénoval s Jaroslavem Pitnerem. V roce 1987 odešel do švýcarského Chaux de Fonds, v letech 1992-94 trénoval německý Weisswasser.



V roce 1994 se stal prezidentem plzeňského klubu a provedl ho nejistými časy na konci první poloviny 90. let, kdy se plzeňský hokej otřásal v základech. Ve funkci prezidenta klubu setrval devět let a zásadním způsobem se podílel na jeho vzestupu, který vrcholil nezapomenutelnými sezónami na konci tisíciletí. Po odchodu z Plzně se angažoval v organizaci mistrovství světa do 18 let v Plzni a v Českých Budějovicích (2005), načež odešel do Meteoru Třemošná, kde dodnes působí jako trenér žáků. Zdeněk Haber je bez diskuse jednou z hlavních postav plzeňské hokejové historie, kterou prochází už více než půl století.



Zdroj a foto: hcskoda.cz