V Praze s poctou mistrům světa z roku 1972

středa, dubna 18, 2012 Hokejžurnál.com


Reprezentanti nastoupí v replikách dresů z roku 1972

Před čtyřiceti lety, v dubnu 1972, získala československá reprezentace zlato na mistrovství světa a Evropy v Praze. Na šampionátu neprohrála, poradila si se soupeři ze Sovětského svazu, Švédska, Finska, Spolkové republiky Německo a Švýcarska.



Mužstvo vedli Jaroslav Pitner s Vladimírem Kostkou, kapitán František Pospíšil se stal nejlepším obráncem turnaje, v all star týmu najdeme Jiřího Holečka, Františka Pospíšila nebo Oldřicha Machače. Nejproduktivnějšími domácími hráči byli v Praze Jan Klapáč s Václavem Nedomanským (15, 9+6) a Jaroslav Holík (15, 8+7).

 „Titul jsme tehdy získali po dlouhých třiadvaceti letech, hráči i fanoušci na šampionát dodnes vzpomínají, v mužstvu hráli čeští, stejně jako slovenští hokejisté,“ prohlásil Tomáš Král, prezident ČSLH. „Proto jsme se rozhodli, že utkání se Slovenskem pojmeme jako poctu mistrům světa z roku 1972. Chtěl bych poděkovat Slovenskému svazu ledního hokeje a partnerům reprezentace, kteří to umožnili.“

První třetinu zápasu v O2 areně sehrají obě mužstva v replikách dresů z roku 1972 – čeští hokejisté nastoupí v bílé, slovenští v modré barevné kombinaci. „Originál nám zapůjčil Vladimír Martinec,“ uvedla Jitka Svobodová, manažerka společnosti Skřička Sportex. „Design je původní, ale protože se jedná o oficiální utkání, použili jsme materiál, v němž reprezentace nastupuje v současnosti.“

Bílý dres s číslem 21, které nosil na šampionátu Ivan Hlinka, členové zlatého mužstva podepíší a bude vydražen v internetové aukci. Její výnos poputuje Nadačnímu fondu Ivana Hlinky, podporujícímu bývalé hráče a činovníky ledního hokeje, kteří se ocitli v obtížné životní situaci.

Soupiska mistrů světa z roku 1972 zahrnovala dvacet reprezentantů. Trenéři Jaroslav Pitner s Vladimírem Kostkou a čtveřice hráčů – Vlado Dzurilla, Ivan Hlinka, Oldřich Machač, Rudolf Tajcnár – se jubilea bohužel nedožili. Všichni ostatní pozvání Českého svazu ledního hokeje k utkání Česká republika – Slovensko přijali, ze zdravotních důvodů se nemůže zúčastnit pouze Jaroslav Holík.

Diváci v O2 areně tak budou moci složit v první přestávce zápasu poctu mistrům světa – Jiřímu Holečkovi; Vladimíru Bednářovi, Jiřímu Bublovi, Josefu Horešovskému, Milanu Kuželovi a Františku Pospíšilovi; Richardu Fardovi, Júliu Haasovi, Jiřímu Holíkovi, Janu Klapáčovi, Jiřímu Kochtovi, Vladimíru Martincovi, Václavu Nedomanskému, Josefu Palečkovi a Bohuslavu Šťastnému. Chybět nebude ani MUDr. Otto Trefný, lékař mistrů světa z let 1972, 1976, 1977 a 1985.

„Vážíme si toho, že naše pozvání přijali, protože v podobném složení se setkávají po mnoha letech poprvé,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Například Milan Kužela a Július Haas přicestují ze Slovenska, Václav Nedomanský dokonce až z Los Angeles, kde žije a pracuje pro klub Nashville Predators. Věřím, že pro pamětníky bude ceremoniál hezkou vzpomínkou, pro současné fanoušky zajímavým zpestřením zápasu a pro mladé hokejisty inspirací.“   


Tisková správa ČSLH
Foto: cslh.cz