Legionáři v české extralize už nejsou to co dřív

pondělí, prosince 14, 2009 Hokejžurnál.com


V české extralize v průběhu této sezóny zatím nastoupilo 58 legionářů. Značnou část zahraničních hokejistů tvoří Slováci.
Na soupisce najdeme 38 slovenských hráčů, kteří v této sezóně odehráli, alespoň jeden zápas. 

Mezi zástupci slovenského hokeje v české extralize jsou různí hráči. Málo známými juniory počínaje a zkušenými veterány konče.

Všude ve světě platí pravidlo, že zahraniční hráč, by měl být lepší, než domácí.

Říká se, že alespoň o dvě třídy. V minulosti slovenský hokejista hrající za řekou Moravou, patřil k lídrům svého mužstva.

Možná si ještě pamatujete jak za  Znojmo váleli Marek Uram a Peter Pucher. Ve Vsetíně, byl dlouholetou oporou Roman Stantien. Ve stejném klubu nahrával Jirkovi Dopitovi na góly Ján Pardavý.

Třinec v dobách jeho největší slávy vedla k úspěchům trojice Slováků: Ľubomír Sekeráš, Branislav Jánoš a Jozef Daňo.

Ale nemusíme jít až tak daleko do minulosti.

V roce 2004 když Zlín vyhrál mistrovský titul, byl brankářskou jedničkou Slovák Igor Murín.

Igor Rataj a Dominik Graňák, to byly ještě před nedávnem stabilní opory Slávie Praha.

V Pardubicích, byl kapitánem Miroslav Hlinka a svůj tým dotáhl až do finále extraligy. Ochráncem pardubické svatyně byl Janko Lašák.

Podívejte na slovenské legionáře v české extralize dnes. Již delší dobu nepatří mezi „top“ hráče svých mužstev jako to bývalo v minulosti  u jejich  předchůdců.

V české extralize v tomto ročníku nastoupilo zatím 38 Slováků. Z výrazného počtu vyčnívají pouze dva útočníci.  Milan Bartovič z Liberce a pardubický Rastislav Špirko.

Bartovič je nejproduktivnější hráč svého týmu. V 29 zápasech zaznamenal 25 kanadských bodů.

Rastislav Špirko je druhý v produktivitě hráčů  Pardubic. V 29 zápasech dosáhl 8 branek a 14 asistencí.

Milan Bartovič i Rastislav Špirko si svou práci plní na výbornou. Hrají tak jak se od legionářů očekává. Jsou lepší než domácí hráči.

Je smutné, že to můžeme říct, jen o dvou slovenských forwardech, hrajících za řekou Moravou. Zejména proto, že útočníci patřili mezi to nejlepší, co slovenský hokej v minulosti do Česka exportoval.
 
Najdeme i hráče, kteří nehrají tak, jak se od legionáře očekává.

Peter Sivák odcházel před touto sezónou ze slovenské extraligy do Zlína s vizitkou střelce.

V posledních dvou sezónách vstřelil 43 gólů. Svůj střelecký potenciál však v Čechách nedokáže naplno využít. Dosud odehrál 34 zápasů a do černého se trefil jen dvakrát. Zlínský útočník má na svém kontě kromě dvou gólů i šest asistencí.

Tibor Melichárek ještě jako hráč trenčínské Dukly dokázal v jedné sezóně nastřílet 29 gólů. Útočník Českých Budějovic se v české extralize také  nedokáže výrazně střelecky prosadit.
Forward Melichárek, zatím v této sezóně odehrál 32 utkání. Na svém kontě má 4 góly a 3 přihrávky.

Stejně jako  Melichárek je na tom i jeho slovenský spoluhráč Michal Hudec. Ten v probíhající sezóně odehrál 23 zápasů. V nich vstřelil dva góly a na jeden přihrál.

Zdá se tak, že staré známé konstatování, že legionáři, by měli být  lepší, než domácí hráči, nemusí platit vždy.


Foto:daily.com