Plavovlasý Fin, kterého Bratislava milovala

středa, listopadu 04, 2009 Hokejžurnál.com


V Bratislavě prožil tři roky. Tři fantastické roky. Dvakrát vyhrál titul. Jednou dotáhl svůj tým do semifinále. Finský blonďák Sasu Hovi, byl během svého působení v Bratislavě miláčkem publika.

Sasu Hovi přerostl slovenskou extraligu. Pokud chtěl profesionálně růst, nezůstávala mu jiná možnost, než jít do kvalitnější soutěže.


 

Jeho prioritou byla KHL. Ruská možnost nakonec padla. Finanční krize, zamíchala kartami i ve finské SM-lize. Sedmadvacetiletý  Fin, byl  bez působiště.
 

Hokejový osud ho zavál opět do české extraligy. Tentokrát však ne do Vsetína kde působil v sezóně 2005/06, ale trochu jižněji. Jeho novým působištěm se stala Kometa Brno.

Sasu Hovi s hokejem začínal jako devítiletý ve svém rodném městě Toijala. O rok později přestoupil. Jako desetiletý dojížděl každý den do Tampere, které bylo vzdálené od jeho rodiště až 40 kilometrů.

Nejprve to zkoušel na různých postech. Chvíli byl i útočníkem, ale nakonec skončil v bráně. Tam ho to táhlo nejvíce. Možná proto, že jeho nejoblíbenějším hokejistou byl Jarmo Myllys. Legendární gólman, který v roce 1995 vychytal na mistrovství světa první titul pro Finsko.

Málokdo ví, že Sasu Hovi stihl  při hokeji studovat na univerzitě. Věnoval se studiu matematiky.
 

Během studií se seznámil se svou snoubenkou Juli. Vystudovaná učitelka mu před necelými dvěma lety v Bratislavě porodila dceru Saagu.
 

K Hoviho zálibám patří rybačka. Ve městě na Dunaji měl k ní mnoho příležitostí. A objevil pro něj do té doby neznámé ryby. Například takového kapra. To ho viděl poprvé až na Slovensku.


Jako správný Fin miluje automobilový sport. Nejvíce obdivuje svého rodáka závodníka Formule 1 Kimi Räikkönena. Není divu, že Sasu si s kamarády rád zajezdí na motokárách.

Zahrál si i ve známém slovenském seriálu Panelák. Hrál sám sebe. Sasu Hovi přinesl Milanu Kordiakovi lístky na zápas Slovan Bratislava - Tampa Bay Lighting.
 

Sasu Hovi je nesmírně snaživý hokejista. Vždy si poctivě plnil své povinnosti a nic neodflákal.
 

Je to prostě typ kluka, který přesně ví co chce a jde za svým snem. Kvůli splnění svého cíle je ochoten obětovat mnoho. 

Ví, že hrát profesionální hokej se nepodaří každému. On tu šanci dostal a váží si jí.







Foto:gallery.slizik.com