Útočník Edgars Kulda miluje českou kuchyni a filmy, zůstane ve Zlíně?

pondělí, března 04, 2019 Hokejžurnál.cz





Lotyšský útočník Edgars Kulda zamířil před sezónou z KHL do české extraligy, následoval tak kroky svého staršího bratra, Arturse, který v minulé sezóně oblékal dres pražské Sparty.  Edgars je útočníkem Zlína a v našem rozhovoru, nám prozradil, co se mu v Česku líbí, které české jídlo má nejradši, jaký obor studuje na univerzitě a proč na svém dresu nosí číslo třicet dva. 



Jste už druhý hráč s jménem  Kulda, který se objevil v extralize. V minulé sezóně oblékal dres Sparty Praha, váš straší bratr , Arturs. Co vám říkal o Česku a extralize? Radili jste se spolu o vašem přestupu z KHL do Zlína?
Ano, dal mi informace o extralize. Neodehrál ve Spartě až tak moc, ale obrázek o soutěži si udělal. Věděl jsem od bráchu, že úroveň hry v extralize je na vysoké úrovni a česká nejvyšší soutěž patří mezi nejlepší v Evropě. Ve Spartě se bráchovi moc líbilo, samozřejmě Praha je jedno z nejkrásnějších měst Evropy, takže i destinace byla super. Ubezpečil mě, že hrát v Česku má smysl a úroveň ligy je na vysoké úrovni. 


Jste z hokejové rodiny, Arturs hraje v KHL za Severstal Čerepovec, vy oblékáte dres Zlína v extralize, sledujete se navzájem? 
Samozřejmě, sledujeme se navzájem. Přes internet jsem sledoval zápasy Čerepovce, vím jak se mu daří, on má taky přehled. Ví na jakém místě je Zlín  v tabulce, občas se podívá i na mojí statistiku. Díky internetu jsme prakticky stále v kontaktu, píšeme si, voláme. 



Vy jste útočník, Arturs obránce. V KHL jste nastupovali proti sobě, jaký to byl pocit hrát zápas proti bráchovi? Šli jste do souboje naplno, nebo se podvědomě šetříte?


Edgars a Arturs
Pamatuji si první zápas, který jsme v KHL hráli proti sobě. Bylo to zábavné. Před zápasem jsme se na sebe usmáli, ale nic víc. Do zápasu jsme šli oba na sto procent. Na ledě během zápasu nejsou přátelé ani kamarádi, jen soupěri. Chtěl jsem vyhrát, on taky. Další zápasy, které  jsme proti sobě odehráli jsme už prakticky nevnímali. Ale ten první si pamatujeme oba. Byl tam i moment, kdy jsem šel na bráchu, jeden na jednoho, když nastupuji proti Artursovi, chci ho porazit. Ale po zápase, je to zase můj brácha. Jdeme na večeři a rozebereme zápas. 
                                         
Arturs Kulda, patří mezi hvězdy KHL, hrál i v NHL. Jakou nejlepší hokejovou radu vám dal?
Dal mi spoustu rad. Nedá se říct jen jedna. V létě se připravujeme spolu, trénujeme, mluvíme o hokeji, rozebíráme zápasy. Minulé léto jsme se společně připravovali ve Finsku a právě tam, jsme asi nejčastěji rozebírali hru, jeden na jednoho. On je bek, já útočník, takže v hře jeden na jednoho si dokáže poradit asi nejvíc. 


Na dresu nosíte číslo 32, má pro vás speciální význam, proč jste si ho vybral?
Když jsem hrával v Kanadě za Edmonton Oil Kings, měl jsem 23. Když jsem přišel do Dinama Riga a manažer a se mě ptal, jaké chci číslo, řekl jsem dvacet tři. Nevěděl jsem, že je už obsazené. Manažer ho otočil a měl jsem na dresu třicet dva. Líbí se mi proto ho mám i ve Zlíně. 



Poslední tři sezóny jste odehráli v KHL v dresu Dinama Riga. V čem je podle vás největší rozdíl mezi KHL a českou extraligou?
Myslím, že v KHL se hraje víc defenzivním stylem. Hodně mužstev má styl hry, založený na přepracované defenzívě. V KHL je méně čistých šancí a přečíslení než v extralize. Česká extraliga je ale vyrovnanější. Prakticky každý, může porazit každého. Extraliga je právě proto, velmi zajímavá. Právě ta vyrovnanost se mi moc líbí. Myslím si, že i pro fanoušky je to skvělé, když vědí, že skoro vždy uvidí vyrovnaný zápas. 



Ve Zlíně už hrál váš krajan Roberts Bukarts, teď máte vedle sebe Ralfse Freibergse, mluvili jste spolu o městě a klubu, když jste dostali nabídku?


Edgars Kulda a Ralfs Freibergs

Ano, před příchodem do Zlína jsem mluvil s Robertsem Bukartsem, Jakubem Sedláčkem a samozřejmě i s Ralfsem. Nejvíc informací mi dal Jakub Sedláček říkal, že Zlín je krásné město a mužstvo má kvalitu. Právě on, mi ulehčil rozhodovaní. Ubezpečil mě, že Zlín je správná volba. 


Je to pro vás lehčí, když nejste v mužstvu sám a máte po boku dalšího Lotyše, Freibergse? 
Ano, myslím, že pro oba je to lehčí. Ralfs je můj kamarád, trávíme spolu spoustu času, navíc bydlíme na stejné ulici, takže se i často navštěvujeme. 


Jste ve Zlíně sám nebo s přítelkyní? 
Moje přítelkyně Dáša se ještě učí na univerzitě v Rize, takže do Zlína přijede
jen když má prázdniny. Ve Zlíně byla asi jen tři měsíce. Těšíme se z každé minuty, když můžeme být spolu. Ve Zlíně se jí líbilo.



                                        


Co nejraději děláte ve volném čase, jaké máte koníčky?
Mám individuální studijní plán, studuji na univerzitě v Rize obchod a podnikatelské vztahy, jsem v druhém semestru třetího ročníku, takže volný čas věnuji učení. Největším koníčkem je kino a filmy. Ve Zlíně chodím do kina často. 



Viděli jste už nějaký český film, který filmový žánr je vám nejbližší?
Bohužel, jsem zatím žádný český film neviděl, protože nerozumím česky. Ale vím, že v Česku se točí spousta filmů. V kině jdou stále upoutávky na nové české filmy. Mám rád filmy obecně, ne jen jeden vybraný žánr. 


Nedávno jste na sociální síť Instagram dali fotku, s obrovským steakem. Chutí vám v Česku?
S jídlem nemám ani nejmenší problém (smích). České jídla mi moc chutnají, moje přítelkyně Dáša si taky oblíbila českou kuchyni. Moje nejoblíbenější české jídlo je tatarský biftek, to je fantastická věc! V Česku je spousta skvělých jídel a opravdu mi tady chutná! 





Po sezóně vám ve Zlíně končí smlouva, co plánujete dál?
Teď se soustředím jen na play-off. Musíme postoupit do play-off a nic jiného mě nezajímá. Rád by jsem v české extralize zůstal, opravdu se mi tady moc líbí. Uvidíme co bude, jestli to bude Zlín nebo jiný klub. Hrát v české extralize je velmi zajímavé, jde o kvalitní ligu, zápasy jsou vyrovnané a atmosféra fantastická. Fanoušci nás stále povzbuzují, zpívají je tady spousta derby zápasů. Naši fanoušci s námi jezdí na venkovní zápasy, neustále nás ženou dopředu a to se mi moc líbí. 



Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: Archiv E. K.