Marek Čiliak: Martin Erat vychoval Nečase

pátek, září 14, 2018 Hokejžurnál.cz




Jeden z nejlepších gólmanů české extraligy a dlouholetá opora Komety Brno Marek Čiliak  přestoupil před novou sezónou do KHL. V druhé nejlepší lize světa, už obléká dres Slovanu Bratislava. Marek Čiliak se pomalu, ale jistě se adaptuje na ruský styl hry a také na dlouhé lety za vzdálenými soupeři. Na dálku sleduje také Kometu Brno a drží palce Martinu Nečasovi. 



Jaká je vaše pozice ve Slovanu Bratislava?
Sezóna v KHL bude dlouhá. Určitě se v brance protočíme s Jakubem Štěpánkem. Oba musíme být naladěni tak, abychom pomáhali mužstvu. Je na trenérovi koho z nás postaví v daném zápase. Já cítím důvěru trenéra a to je super. Vážim si to. 






Jsou zápasy v KHL velkou změnou oproti české extralize?
Určitě je to změna. Hokej v Kontinentální hokejové lize je jiný. Ze začátku jsem potřeboval trochu času, aby jsem se rozkoukal. Byly situace, kdy jsem očekával střelu a místo toho šla nahrávka. Musím se na to nastavit. V KHL se to hraje trochu jinak, víc kombinačně.



V KHL jste odchytal už čtyři utkaní. Už jste se adaptoval na herní styl a cestovaní?
Máme za sebou už první trip. Teď nás čeká cesta do Číny a na Dálný východ do Ruska. Musíme se na to připravit a venku předvést kvalitní výkon. Bude to asi náročné, časový posun i únava... Ale je to náš nejdelší výjezd potom už budou jen kratší. 






V čem největší rozdíl mezi českou extraligou a KHL? Rusové víc kombinují?
Já jsem si myslel, že v české extralize se hodně kombinuje, ale teď vidím, že v KHL se kombinuje ještě víc. Například v zápase proti Magnitogorsku jsem už čekal po kombinaci střelu ale ještě přišla jedna přihrávka na poslední chvíli. Rusové si to umí nahrát přesně na hokejku. Kontinentální hokejová liga je druhá nejlepší liga na světě, takže i kvalita hráčů je taková jaká je. Dnes už chápu, proč se proti Kometě tak těžko hrálo, když jsme měli přesilovku. Protože přesně takhle hrál Martin Erat, našel přesnou přihrávkou volného hráče a vymyslel pěknou kombinaci. Erat dával do hry myšlenku. Martin Erat byl velkým přínosem i v kabině a mimo ledu. Martinovi vděčím za mnohé je to velká osobnost. 




Martin Nečas už má nakročeno do NHL. Budete mu na dálku držet palce?
Samozřejmě! V Brně jsme byly velká rodina a stále jsme v kontaktu. Martin určitě má na to, aby hrál v NHL. Myslím, že právě Martin Erat vychoval Martina Nečase. Držím mu palce! Věřím, že to všem ukáže. 





Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: hcslovan.sk, hc-kometa.cz