Český rozhodčí Libor Suchánek bude pískat v NHL

čtvrtek, listopadu 16, 2017 Hokejžurnál.cz



Premiéra v NHL čeká v nočním utkání New York Islanders – Carolina Hurricanes čárového rozhodčího Libora Suchánka. Osmadvacetiletý Libor Suchánek, který oblékne dres s číslem 60, se stane prvním českým a teprve třetím evropským rozhodčím v NHL. V letech 2010–2012 řídil v zámořské soutěži 40 utkání hlavní rozhodčí Marcus Vinnerborg ze Švédska a v letech 2015–2017 56 utkání hlavní rozhodčí Jevgenij Romasko z Ruska, figurující v NHL také v letošní sezóně.



„Věřím, že úspěch Libora Suchánka motivuje jeho kolegy i mladé hokejisty, kteří o kariéře s píšťalkou teprve uvažují,“ uvedl v této souvislosti prezident ČSLH Tomáš Král. „Čeští rozhodčí mají v zahraničí velké renomé, což dokládají počty nominací na nejvýznamnějších soutěžích, stejně jako působení Antonína Jeřábka s Martinem Franěm v KHL. Liboru Suchánkovi upřímně gratuluji. Pracujeme na tom, abychom podobných talentů vychovali co nejvíc také pro domácí soutěže, v nichž si na rozhodčí občas stěžujeme a ne vždy jsme s jejich výkony spokojeni.“ Uvedl Tomáš Král pro oficiální stránku českého svazu ledního hokeje. 


Libor Suchánek zaujal supervizora NHL Ala Kimmela  v srpnu 2016 při přípravném utkání Česká republika – Rusko v pražské O2 areně. 


V únoru 2017 rozhodoval několik utkání AHL, zúčastnil se přesezónního kempu rozhodčích a vzhledem k výkonům, které předváděl, podepsal v září 2017 s vedením NHL dvoucestnou smlouvu, na jejímž základě působil v nižší AHL a řídil i několik přípravných duelů NHL. 


Na listinu rozhodčích NHL byl před sezónou zařazen spolu s pěticí dalších nováčků – hlavními Reidem Andersonem a Corey Syvretem, čárovými Travisem Gawryletzem, Kory Nagym a Jamesem Tobiasem. 



V současné době figuruje v NHL 80 rozhodčích, z toho 42 hlavních a 38 čárových. Celkem 63 rozhodčích pochází z Kanady, 15 ze Spojených států, 1 z 
Ruska a 1 z České republiky.


Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: nhl.com