První Izraelčan v KHL Elizer Šerbatov: Dnes se mi splnil můj sen!

sobota, září 02, 2017 Hokejžurnál.cz





Jeho rodiče jsou původem z Ruska. On se už narodil v Izraeli, ale vyrůstal v Kanadě. Moje srdce patří Izraeli, to je můj domov, říká hrdě Elizer Šerbatov v rozhovoru pro Hokjžurnál. Před lety vyslovil větu: Budu prvním Izraelčanem v KHL! Podřídil tomu všechno a včera se jeho sen splnil. Zahrál si v KHL v dresu Slovanu Bratislava. Proti Sibiru Novosibirsk odehrál svůj první zápas v KHL.



Dnes se vám splnil váš sen, nastoupili jste v KHL. Jaký je to pocit těsně po zápase?
Dnes byl nejlepší den v mém životě. Nakonec se to podařilo. Všechna ta práce po celé roky, přinesla ovoce. Každé léto, každou sezónu, každý tréning jsem snil o tom, že jednou si zahraji v KHL. Sen se splnil. 


V minulém roce jste zkoušeli dostat se do KHL a nabídli vám zkušební kontrakt v Dinamu Riga, ale ještě jste neuspěli. O rok  ve Slovanu už ano. Platí teda ve vašem případě heslo: Nikdy se nevzdávat?
Kdyby jsem se vzdával tak nikdy nehraji hokej. Když mi bylo patnáct let, stále jsem ze všech stran poslouchal jak jsem malý na hokej, jak nemám šanci v dorostu ani v juniorce. Stále všichni říkali, tobě se to nepodaří... A vidíte, ono se stále něco daří. Jeden moudrý člověk jednou řekl: Nikdy se nevzdávej a pak uvidíš jak se vzdávají ostatní. 


Komu po zápase zavoláte jako prvnímu?
Mamince. Všichni na tento moment čekali, celá rodina, táta, bratři, máma. Ale máma bude první, komu zavolám a řeknu dokázal jsem to! Moje máma mě naučila bruslit, ona mě trénuje každé léto. Má vlastní hokejovou akademii, kde trénuje mnoho hráčů z NHL. Bez mámy, by jsem tak nebruslil a v KHL by jsem dnes určitě nenastoupil.



Jaký to byl pocit, když vám zavolali ze Slovanu Bratislava a nabídli vám smlouvu v KHL?
Byl jsme strašně rád. Všechna práce, kterou jsem dělal po celé roky má teď smysl. Čekal jsem na telefonát z KHL celou svou kariéru. Nakonec mi zavolali. Ve Slovanu nejsem sám, mám tady svého skvělého kamaráda Simona Desprése, jsme kamarádi od sedmi let. Bratislava je v Evropě, je to skvělé město. Na Slovensku jsem po prvé. Velmi se mi tady líbí. Věřím, že budu hrát dobře a odehraji tady co nejvíc zápasů. Žiji v kanadském Montrealu už dvacet let, ale srdcem jsme stále v Izraeli, to je můj domov. 



Vaše pocity po zápase? (Slovan vyhrál nad Novosiborskem 2:1 poz. red.)
Byl to první zápas. Byl jsem trochu nervózní. Trenér mi dal úkoly a já jsem se snažil hrát na sto procent. 


Jaký jste typ hráče?
Udělám vše pro mužstvo. Vše pro kluky. Já pracuji pro tým! 




Šerbatov se do KHL dostal z kazašské ligy


Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: Archviv E. Š