Miloš Říha: V Rusku je obrovský tlak a mnoho zahraničních hráčů, to nezvládne

čtvrtek, ledna 26, 2017 Hokejžurnál.cz




Když jednou bude v KHL Síň slávy, tak tam bude mít své čestné místo. Protože nikdo ze zahraničních trenérů nezanechal v KHL, tak výraznou a dlouhodobou stopu jako Miloš Říha. V Rusku si získal respekt odborníků a přízeň fanoušků. Jen málokdo, ví o KHL tolik jako on. V našem rozsáhlém rozhovoru, vám prozradí, to co jste o KHL možná ani netušili. 



Kontinentální hokejová liga v tomto roce začne už svou desátou sezónu. Změnily se za ten čas nároky na hráče? Jednoduše zda ti, kteří tam před lety s lehkostí působily, by dnes už neprorazili?
Tak jako všechno ostatní i KHL se vyvíjí. Před pár lety byl v lize jeden Švéd, Kanaďan, Slováci a Češi. Dnes mužstva hráče pozorně sledují a vybírají si z celého světa. Nároky jsou výrazně větší než na začátku, když KHL jen začínala. Hráči jsou pod drobnohledem, pozorně se sledují i ​​junioři a týmy si vybírají jen ty nejlepší.



V KHL působilo mnoho zahraničních trenérů ze všech hokejových zemí. Kanaďané, Američané, Finové, Švédové... Ale vy jako jediný, jste v KHL ze všech cizinců nejdéle na trenérské lavičce. Nikdo ze zahraničních trenérů nevydržel v KHL tak dlouho. Čím to bylo, že jste se tak dobře adaptoval?
To by měli asi zhodnotit jiní, proč. Ale Rusové jsou velmi hrdý národ, mají rádi lidi, kteří do své práce dávají všechno a asi, to bylo tím. Kamkoliv jsem přišel, ať už to bylo Česko, Rusko nebo Slovensko, tak jsem  mužstvu dal všechno, co ve mně bylo. Nedívám se o jaký klub jde, malý, velký, bohatý...
Do práce dávám vše a projevuji emoce a to se Rusům líbí. Je pravda, že v Rusku jsem si udělal jméno právě v těch nejmenších klubech, jako byl Spartak Moskva. Spartak je v Rusku velmi populární, nejen v Moskvě. Milují ho a fandí mu v celé zemi. Se Spartakem jsme dosáhli velké výsledky. Možná i to pomohlo k tomu, že si mě tam tak váží.



V ruských klubech je limit pro legionáře. V jednom zápase může nastoupit jen pět cizinců. Limit má své zastánce i odpůrce. Už dlouho  se vede debata o tom, zda by se limit neměl zrušit. Jaký je váš názor?
Ruský hokejový svaz se snaží nastavit nějaká pravidla. Osobně si myslím, že žádný limit, by neměl být. Ale na druhou stranu, chápu jejich postoj. Pokud by limit nebyl, tak ty nejbohatší ruské kluby by skoupili nejlepší hráče z celého světa, a mladí Rusové, by nedostali tolik prostoru. Co škodí národnímu mužstvu, protože oni si potřebují vychovat kvalitní reprezentanty. Pro Rusy je priorita národní mužstvo, chtějí mít silnou reprezentaci a limit pro legionáře v KHL je právě proto, aby si mohli vychovat své hráče, kteří pak budou startovat na olympiádě a mistrovství světa.





V KHL se rovněž vede diskuse o tom, zda se má počet týmů zvyšovat nebo snižovat. Hokejoví odborníci tvrdí, že vyšší počet mužstev sníží kvalitu ligy, protože se tam dostanou i hráči, kteří nemají dostatečnou výkonnost. Souhlasíte?
Čím více bude týmů, tím více budou nekvalitní hráči rotovat z jednoho klubu do druhého. Pokud se bude zvyšovat počet týmů, kvalita ligy asi neporoste. Naopak, pokud se sníží počet klubů, tak budou hrát mezi sebou jakoby jen ty nejbohatší kluby a zvýší se propast mezi bohatými a těmi ostatními. Je velmi těžké, to jednoznačně posoudit.



Hokejoví odborníci i novináři často diskutují o tom, zda je KHL nejlepší ligou v Evropě. Podle některých se jí švédská liga vyrovná. Fanoušci dnes prostřednictvím televizní obrazovky mají možnost vidět zápasy ze Švédska i z KHL a mohou si tak vytvořit svůj obraz.
Jaký je váš názor? Je KHL nejlepší hokejovou soutěží v Evropě?
Já si myslím, že ano. Kontinentální hokejová liga má svoji vysokou kvalitu, ať už hráčskou nebo zápasovou. Když se podíváte na finskou, českou nebo švédskou ligu, tak za jeden měsíc se tam odehraje jeden, maximálně dva zápasy, které mají vysokou úroveň a ostatní zápasy top úroveň nedosahují. Ale v KHL jsou všechny zápasy velmi "vyhecované". Každý zápas je v KHL prioritní. V Rusku chtějí jen vyhrávat, nic jiného pro ně nemá cenu. Myslím si, že v KHL se hrají nejnáročnější zápasy ze všech evropských lig a úroveň hráčů je z celé Evropy nejvyšší právě v KHL.



V Kontinentální hokejové lize byl po vzoru NHL Draft juniorů. Jeho velkým zastáncem byl Sergej Fedorov, ale Draft nenašel v Rusku pochopení. Kluby nerozuměli, proč musí dávat nejlepší juniory jinému klubu. Juniorský hokej v Severní Americe a v Evropě funguje na jiných základech. KHL nakonec Draft zrušila...
Draft měl svůj význam. Pro slabší týmy, to mělo svou výhodu a mohli alespoň z části konkurovat, těm bohatším. Ale v Rusku nechtěli své nejlepší mladé hráče pustit do jiného klubu, proto se ten Draft i zrušil. Draft v KHL byla velmi dobrá myšlenka, ale v Rusku rozhodují i ​​jiné faktory, nejen původní myšlenka.



Málokterý trenér má tolik odvahy jako Vy, aby postavil mladého hráče do prvního útoku, byl to případ Hlinky, nebo Sukele. Čím to podle vás je, že naši trenéři, nedávají příležitost mladým hráčům alespoň v některých zápasech v první nebo druhé pětce?
Vše záleží na samotných hráčích. Ani já bych jim nedal šanci, kdybych neviděl, že se snaží. Bylo zde mnoho mladých hráčů, kterým jsem takovou důvěru nedal. Záleží i na vedení klubu, jaký má postoj. Protože, každý chce výsledky a mladí hráči nemají vždy takovou výkonnost, jakou potřebujeme v prvním útoku. Ale myslím si, že v každé pětce, by měl být jeden mladý hráč. Dva starší hráči, by měli učit mladého, protože kde a od koho se to má ten mladý naučit? Mladí hráči jsou pod obrovským tlakem. Někdy dostanou jen dva zápasy, aby ukázali, že na to mají. A za tak krátkou dobu, to nejde. Každý hráč, potřebuje čas, aby si spolu se spoluhráči herně sedli. Ale mladý hráč musí vždy ukázat chuť a touhu.




Do KHL míří každý rok hodně legionářů, ale jen někteří se v lize udrží dlouhodobě. Většina vydrží jen jednu sezónu, někteří dokonce odcházejí už po pár zápasech. V čem dělají zahraniční hráči při adaptaci v KHL největší chyby?
Vše začíná už u agentů, kteří nabízejí i hráče, kteří nemají výkonnostně na KHL. Agenti je i tak chtějí prodat a nabízejí je i za nižší plat. Výběr hráčů, by měl být v klubech mnohem rozumnější a důkladnější. O hráčích si třeba zjistit o mnoho více. Ale podle mě, pokud jde o kvalitního hokejistu, tak se adaptuje a přizpůsobí v jakékoliv lize i v klubu. Pak jsou i hráči, kteří to do KHL jdou jen zkusit... A bohužel, takových je hodně. Buď se mu to podaří nebo ne. Pokud ne, tak to zase zkusí v nějaké jiné lize. Souhlasím s tím, co jste řekli, že když už jdu do některé z lig, tak bych se měl snažit a udělat maximum proto, abych tam působil dlouhodobě. Nemá smysl, být někde půl roku a pak jít zase jinam.



V KHL zatím není tak rozvinutý skauting jako v Severní Americe, mohl by právě lepší skauting vyřešit v budoucnu tento problém?
Nemyslím si, že skauting v KHL je na špatné úrovni. Ale vybíráte si z hráčů, které vám nabízejí agenti. Kluby, by se neměli dívat jen na statistiky. Důležitý je i charakter a schopnost plnit úkoly, které od hráče v klubu očekávají. I hráči by měli vědět, jakým systémem mužstvo hraje. O jaký klub jde, jaké má ambice, jaký je v klubu tlak. V Rusku je obrovský tlak a mnoho zahraničních hráčů, to nezvládne.







V Rusku se říká, že nejbohatší kluby hrají o Gagarinův pohár a ostatní, jen o postup do play-off. Rozdíly v rozpočtech jsou tak velké, že chudé kluby jako Vladivostok, Novokzněck, Riga, prakticky nemají šanci postoupit do finále. Je to opravdu tak?
Mluví o tom statistika. Bohaté kluby si vybírají ty nejlepší hráče, pokud se například ve Vladivostoku objeví top hráč, tak si ho ty bohaté okamžitě stáhnou k sobě a Vladivostok zůstane tam kde byl. Reálně to tak je. Jen ty bohaté kluby hrají o špici.



Jako jeden z mála cizinců jste se naučili perfektně rusky. V KHL působilo množství zahraničních trenérů, ale prakticky nikdo až na pár výjimek ze Slovenska a Čech, nevěděl mluvit rusky a s domácími hráči komunikovali přes tlumočníka. Je to velký hendikep?
Vždy je to hendikep. I když máte překladatele, tak to nikdy ten překladatel neřekne tak jak to chcete říct vy. Před mým příchodem do Petrohradu se mluvilo v šatně jen anglicky. Když jsem tam přišel já, začali zase mluvit rusky. Já nevím anglicky a obdivuji Kanaďany, které máme ve Slovanu Bratislava jak to všechno chápou a jak rozumějí co jim chci říct. V hokejovém drilu a z pohledu hry mi někdy rozumějí lépe než Slováci. A to je na nich skvělé. Chápou i moje emoce a za to mají ode mě obrovskou porci obdivu.





Miloš Říha v ruské Superlize trénoval Chimik Voskresensk a v KHL Spartak Moskva, Atlant Mytišči, SKA Petrohrad, Avangard Omsk. 
Aktuálně vede druhou sezónu slovenský Slovan Bratislava. 




Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: khl.ru, hcslovan.sk