Radim Vrbata: Musíš zaujmout, aby si se v NHL udržel

středa, listopadu 23, 2016 Hokejžurnál.cz



Do nejlepší ligy světa NHL vstoupil už v sezóně 2002/03 v dresu Colorada Avalanche. Postupně oblékal dresy Caroliny Hurricanes, Chicaga Blackhawks, Tampy Bay Lightning, Vancouveru Canucks a Arizony Coyotes. 

Radim Vrbata je jedním z nejzkušenějších českých hráčů v NHL. V rozhovoru pro NHL.com prozradil, že prosadit se v NHL je stále složitější.




"Já když začínal ve dvaceti, tak jsem neměl ani 80 kilo. A to bylo ještě před změnou pravidel, takže člověk hrál proti těm Hatcherům a Prongerům. To byla úplně jiná NHL. My když přišli do ligy, tak jsme teprve zjistili, co to obnáší a začali jsme podle toho trénovat. Ale tihle kluci mají všichni osobní trenéry, takže to, co my jsme začali dělat ve dvaceti, oni dělají třeba od patnácti let. Do juniorky už jdou připravení jinak, než jsme šli my. Do NHL už přicházejí jako hotoví hráči. Je to hrozně znát. Vidím ten trend, že mladí dostávají šanci a obětují tomu mnohem víc. Vědí, že šance ve většině týmů NHL přijde. Já začal hrát v NHL ještě před výlukou 2004-2005. Až po ní se změnila pravidla ohledně hákování, držení. To hráčům, jako jsem já, pomohlo. Po další výluce se to zase trochu změnilo a teď jsou poslední tři roky prosazovaní ti mladí kluci. Dřív to bylo tak, že v každém týmu hráli jeden dva mladí. A teď je to spíš naopak, že tam jsou jeden dva staří. Před 15 lety, když jsem začínal, tak jsem byl draftovaný v 7. kole a pravděpodobnost toho moc veliká nebyla. Z těch mladých se tehdy do NHL nedostalo tolik hráčů. To už musel člověk opravdu něčím zaujmout, aby se v NHL udržel". Uvedl Radim Vrbata pro NHL.com.


Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: nhl.com