Co nám ukázal Světový pohár? Hokej se změnil

pátek, října 07, 2016 Hokejžurnál.cz



Světový pohár nebyl jen turnajem na kterém se představili nejlepší týmy světa. Pro hokejové odborníky a lidi, kteří hokeji rozumí, to byla encyklopedie, která nám ukázala kam směřuje světový hokej.

Hokejová Evropa je statická na změny reaguje pomalu nebo vůbec. Proto je naivní si myslet, že hokejová revoluce, kterou jsme viděli v Kanadě zasáhne i evropské ligy a nastanou změny. Pokud, tak jen minimálně. Elitní evropské ligy se od severoamerické NHL neučí a proto zaostávají. Faktem zůstává, že hokejové trendy teď udává Severní Amerika. Podívejme se podrobněji na to, jaké základní skutečnosti nám ukázal Světový pohár.



1. Charakter hry se změnil
Celá pětka útočí a všichni brání. Rozdělení na útočníky a obránce už neplatí. Dnes brání všichni a je třeba zodpovědně se vracet před svou bránu a do své obranné třetiny, bez ohledu na to, zda si centr nebo křídlo. Obránci podporují útok z druhé vlny, více než kdykoliv předtím. Zakládají útoky, střílejí na bránu a po jejich odražených střelách padají góly. Obranná dvojice je dnes přirozenou součástí při útočení. Stejně, to platí i na opak. Do obranných činností se aktivně zapojuje celá trojice útočníků. Blokování střel a přihrávek, odebírání puků a obsazování volných hráčů soupeře je stejně dcležité jako střílení gólů. Hra se změnila je založena na dynamice a výbušnosti. Přihrávky jsou velmi rychlé a přesné. V Severní Americe změnili i metodiku tréninků, ty jsou kratší než v minulosti, ale o to intenzivnější.






2. Góly padají jinak
Časy, kdy góly padaly po pěkných akcích do prázdné brány jsou pryč, a není to zapříčiněno jen tím, že Světový pohár se hrál na malém kluzišti. Stejný trend vidíme i ve finské a švédské lize. Hra se zrychlila, na všechno je málo času. Pokud budeš dlouho držet puk na hokejce, spoluhráči budou obsazení a nebudeš mít komu přihrát a nakonec ti puk vezmou. Góly dnes padají z tečů a dorážek. Světoví brankáři jsou dnes tak kvalitní, že pokud střelu vidí, tak ji chytí. Proto je důležité clonení před bránou. Významnou roli při dosažení branky, hraje i zadní mantinel. Mnoho střel končí záměrně tam. Po odrazu od zadního mantinelu před bránu, dnes hráči skórují běžně.



3. Speciální formace
Hra pět na pět se mezi světovými mužstvy vyrovnává. Vstřelit góly při vyrovnaném počtu hráčů je stále složitější. O to víc nabírají na důležitosti speciální formace, které chodí na přesilovky a oslabení. To, že je přesilovková formace důležitá a může rozhodnout zápas je známý fakt. Ale dnes už rozhodují zápasy i formace, které se specializují pouze na oslabení. Tyhle kluci jsou stejně důležití jako ti, kteří střílejí góly. Defenzivní specialisté odebírají puky, blokují střely a přihrávky. Bez dobře odehraných oslabení se turnaje ani ligy nedají vyhrát.


  





4. Severoamerický koučink se dostal až do finále turnaje
Fanoušci si často kladou otázku, jak mohou trenéři trénovat světové hráča z NHL na takovém turnaji jako Světový pohár. Co chtějí učit Ovečkina nebo Crosbyho? Přece hrají v NHL dlouhá léta a z hokejové abecedy vědí opravdu všechno. Ale trénování na Světovém poháru bylo o systému. Trenér stanovil systém a hráči ho splnili. Vyhrál ten, kdo dokázal svým systémem rozložit systém soupeře. Není žádným překvapením, že ve finále se střetly dva týmy, které měly na lavičkách severoamericke kouče. Trenéři týmu Evropy, Ralph Krueger a jeho asistent Paul Maurice mají zkušenosti z NHL. Jeden tam trénoval a ten druhý stále trénuje. Na lavičce Kanady byly samozřejmě také specialisté z NHL. Týmy na Světovém poháru, byly až na pár výjimek složené z hráčů NHL. Setkali se hráči, kteří se znají a hrají ve stejné lize. Při vší úctě k trenérem Finska, Švédska, Ruska a Česka, ale oni viděli NHL pouze z hlediska nebo v televizi. Nikdy v NHL netrénovali a důkladně neznají systémy, kterou jsou úspěšné na úzkém severoamerickém kluzišti.


   



  
5. Věk hraje i nehraje roli
Mladý výběr hokejistů Severní Ameriky do 23 let nám ukázal směr, kterým se hokej bude ubírat příštích pět let. Pokud ne v Evropě, tak v Kanadě a USA určitě. Mladí dvacetiletí hráči, jsou lídry týmů. Mladíci ve výběru Severní Ameriky jsou již hokejově komplexní, rychlí a draví. Právě dravost a rychlost je cesta, kterou se ubírá NHL. Mladí kluci dostávají stále více šancí a podepisují neuvěřitelné kontrakty. Evropa měla naopak nejstarší tým na turnaji a ukázala, že zkušenosti ničím nenahradíš. Klid a rozvaha, odehraných spoustu těžkých zápasů a na kontě vítězství i těžké prohry, to vše pomohlo týmu Evropy k tomu, aby se dostala do finále. Ano, Evropané již nejsou tak rychlí jako mladíci z týmu Severní Ameriky, ale ti za sebou ještě nemají operace a těžká zranění.








6. Sidney Crosby je nejlepší hráč na světě
V konkurenci nejlepších byl nejlepší. Na Světovém poháru se ukázalo, že je opravdu nejlepší. Stal se nejproduktivnějším hráčem turnaje. V šesti zápasech nasbíral deset bodů za tři góly a sedm asistencí. Sidney Crosby podával stabilní výkony na vysoké úrovni. Ano, jeho spoluhráči z útoku Marchand a Bergeron mu výrazně pomáhali. Ale v kanadské konkurenci, Tavarese, Perryho, Toewse, Getzlafa a Stamkose výrazně vynikl. Má perfektní hokejové vidění, skvěle čte hru. Je pravý lídr, dává góly v momentech, kdy to tým nejvíce potřebuje. Na Crosbyho je vyvíjen obrovský tlak, ale on se nezlomí. Crosby je psychicky velmi silný na rozdíl od Malkina, který tíhu rozhodujících momentů nedokáže unést. Bez přehánění, Sidney Crosby je nejlepší útočník na světě. Perfektně útočí a teď už i brání. Vyhrál dvakrát Stanley Cup, má dvě zlaté olympijské medaile, titul mistra světa i Světový pohár. Sidney Crosby patří mezi nejlepší hokejisty v historii hokeje.






7. Hokej je v první řadě show
Hokej je produktem zábavního průmyslu a v Severní Americe, to chápou více než kdekoliv jinde. Krátký program před zápasem, to je dnes již málo a patří, to do minulého století. Při organizování evropských turnajů, to však ne všichni pochopili. K hokeji patří show a vydělávání peněz. Proto tolik doprovodných akcí, autogramiády, připomínání legend a pamětních zápasů. Fanzóny a samozřejmě suvenýry. Mnoho a různých suvenýrů. Světový pohár ukázal, že rozhodčí může být součástí televizního přenosu. Kamery na přilbách rozhodčích a mikrofony na dresech hráčů, přinášejí diváků zase něco nového. Propagace hokeje je proces, který nikdy nekončí.









8. Kanada je nejlepší na světě
Kanada dominuje a nikdo na světě nemá šanci, aby se k ní přiblížil ne to, aby ji porážel rozdílem třídy, jak hokejisté Sovětského svazu na Kanadském poháru 1981, když sborná porazila ve finále javorové listy 8:1! Takovým tým dnes neexistuje. Kanada je neporazitelná. Vyhrála OH ve Vancouveru 2010 i v Soči 2014 a teď Světový pohár. V konkurenci nejlepších se k ní Rusové, Švédové ani Finové nepřiblížily, ne to, aby ji dokázali porazit, nebo sesadit z trůnu. Přitom soupeři Kanady postavili, to nejlepší co mají. Pro úplnost je třeba dodat, že Kanada dokáže sestavit ještě minimálně dvě stejně silné mužstva jako měla na Světovém poháru.








9. Slováci stále patří ke světové špičce
Bohužel už ne jako mužstvo, ale jako jedinci. V týmu Evropy, které se dostalo do finále Světového poháru, hráli Slováci klíčovou roli. Brankář Jaro Halák, patří mezi top brankáře světa, i když si to v NHL ne všichni uvědomují. Zejména kanadští novináři. Ani tisíc negativních komentářů nic nezmění na tom, že Zdeno Chára je špičkový bek. Má už třicet devět let, ale stále hraje na vysoké úrovni proti těm nejlepším. Chára je opravdu skvělý a úzké kluziště mu vyhovuje. Marián Hossa perfektně brání a v odebírání puků nemá konkurenci. Marián Gáborík umí stále střílet góly v rozhodujících momentech. Má čich na góly. Tomáš Tatar je chytrý. Dobře čte hru, umí hrát s pukem a na Světovém pohár ukázal, že je v Detroitu nedoceněný. Přestup, by mu prospěl a v jiném týmu NHL, by zářil ještě více. Andrej Sekera, nebyl možná tak viditelný, ale v defenzivě je stabilní a spolehlivý. V souboji proti nejlepším se ukázalo, že je to kvalitní obránce. Generální manažer Miro Šatan poskládal výborné mužstvo. Zaslouží si, aby dostal šanci v klubu NHL. Na začátek jako asistent generálního manažera.



Autor: Hokejžurnál.cz
Foto: wch2016.com