Medaile pro MS 2015

středa, února 04, 2015 Hokejžurnál.cz

Nejlepší světoví hokejisté budou na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015, které od 1. do 17. května přivítá Praha a Ostrava, bojovat o medaile, vyrobené z galvanizovaného kovu, v kombinaci s broušeným křišťálem, kterým je Česká republika známá po celém světě.



„Pravidla pro design medailí pro světový šampionát jsou přesně specifikována IIHF, přesto jsme věřili, že kreativní čeští umělci přijdou s originálním nápadem. A povedlo se. Věřím, že medaile, které v Praze pověsíme na krk nejlepším hokejistům, se budou líbit,“ řekl Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje.

Autorem návrhu medailí je architekt a designér Oldřich Sládek. Medaile pro světový šampionát vyrobí společnost Preciosa, jeden z největších producentů a exportérů českého křišťálu.

„V České republice se vyrábí puky pro celý svět. Jaký jiný tvar má mít medaile na mistrovství světa než tvar puku?“ vysvětlil Oldřich Sládek. „V původním zadání stálo - zobrazit národní charakteristiky. Lepší než je jen zobrazovat, je rovnou je použít. Proto se ve zlatém, stříbrném a bronzovém kotouči leskne kámen z českého křišťálu vybroušeného v Jablonci nad Nisou do tvaru české vlajky.“

Medaile jsou vyrobeny ve třech barevných provedeních, ve zlaté, stříbrné a bronzové variantě.  

Zlaté barvy medaile je dosaženo díky obsahu zlata v povrchových vrstvách, odstín stříbrné medaile je způsoben přítomností palladia a v odstín bronzové medaile je dán odstínem použitého růžového zlata. Po obvodu každé medaile je nápis „2015 IIHF Ice Hockey World Championship“. 

Centrální křišťálový kámen je vyroben z unikátního materiálu známého pod značkou Genuine Czech Crystal®, který vyrábí pouze společnost Preciosa. Tento křišťál, který je vybroušen do speciálního tvaru, se vyznačuje vysokou vnitřní čistotou a velmi dobrými optickými vlastnostmi. V každé originální medaili je na centrálním křišťálovém kameni vypískováno logo IIHF. 

Základní rozměry všech medailí jsou stejné: vnější průměr 76 mm, vnitřní průměr 66 mm, výška 25 mm, váha cca 306 g. 


Zdroj a foto: cslh.cz