Jaromír Jágr: Nenosím číslo 68 jako znak nenávisti k Rusům

sobota, února 20, 2010 Hokejžurnál.com

Jaromír Jágr poutá v Kanadě velkou pozornost.  Hráč, který před dvěma lety  odešel z NHL je v kolébce hokeje, stále hokejovou ikonou. Není tak divu, že po zápase s Lotyšskem ho vyzpovídal redaktor známe redakce nhl.com. Přinášíme vám překlad zajímavého rozhovoru.






Váš tým začal zápas s Lotyšskem velmi dobře, ale pak jste zřejmě polevili. Co se stalo?
Chtěli jsme mít dobrý začátek. A to se nám i povedlo. Po prvních pěti minutách,  zápasu jsme vedli 3:0. Ale potom, jsme prostě přestali hrát náš hokej. A najednou to bylo 4:2. Byla to bitva až do konce.


Dali jste dva góly, na kontě máte i dvě asistence. Jste zase tak dominantní jako  v minulosti. Jak jste dokázali "vrátit čas"?

Já vždycky říkám, že na věku nezáleží. Je to všechno jen o tréningu. Záleží to od přístupu hráče k tréningu. Není to otázka věku. 


Čeká vás zápas s Ruskem. Co očekáváte?

Bude to úplně  jiný zápas jako s Lotyšskem. Rusové mají skvělý tým. Musíme hrát úplňe jinak jako dnes. Základem bude dobrá obrana. Hraju v Rusku, jejich  tým znám velmi dobře. Za Rusko hrá spoustou mých přátel. Vážím si jich. O tom není pochyb. Čeká nás těžký zápas. Ale věrím, že máme mužstvo, které dokáže porazit každého.


Na svém dresu nosíte číslo "68" na počest svého dědečka, který zemřel ve vězení,  po invazi  vojsk Varšavské smlouvy do  Československa v roku 1968. Na druhé straně  netajíte sympatie k Rusku. Nerozumím tomu, můžete mi to vysvětlit?

Nenosím číslo 68 jako znak nenávisti k Rusům. Vzal jsem si ho jako symbol  boje proti komunistům. Je to jiný příběh. To je jako kdyby jsi měl na dresu číslo 45 a všichni by říkali, že to je  kvůli Němcům a druhé světové válce, ale bylo by to, kvůli odporu k nacistům. Ale já jsem to udělal, kvůli dědečkovi. To byl jediný důvod.


Foto:iihf