Proč Fasel rozlišuje hokejový svět na východ a západ

úterý, května 12, 2009 Karel Vorlíček

Když expanduje NHL do Evropy a zabírá podíl na marketingovém koláči Evropanům mezinárodní hokejové federace neprotestuje. Ale když se chce KHL rozšířit směrem na západ to vidí René Fasel jako problém. Prezident mezinárodní hokejové federace uvedl, že je proti rozšiřování KHL na západ. Údajně to může ohrozit kvalitu ligových soutěží ve Švédsku, Česku a Finsku. Při myšlence spojení severských hokejových lig Fasel neprotestoval. Udržení kvality jednotlivých soutěží ve Finsku a Švédsku v případe společné severské ligy nevzpomenul.
René Fasel se nebráni rozšiřování NHL do Evropy. Právě naopak. Sám tento krok schvaluje a podporuje. Je zajímavé, že při této myšlence už Fasel nehovoří jako v případe KHL, že to může ohrozit kvalitu ligových soutěží . Prezident René Fasel oznámil, že je proti startu evropských mužstev na východě v KHL. Je neuvěřitelné, že se v této době ještě najde někdo, kdo dělí svět na východ a západ.

Mezinárodní hokejová federace si musí uvědomit, že svět se změnil. Podmínky v hokeji se také změnili. NHL respektuje požadavky mezinárodní hokejové federace, častokrát tehdy když to NHL vyhovuje. Když ne mezinárodní hokejová federace má smůlu. Proč by měla KHL ve vztahu k mezinárodní hokejové federaci postupovat jinak jako NHL? Časy se mění a mezinárodní hokejová federace už není v pozici z které by mohla diktovat Rusům podmínky. A Rusové už nejsou v pozici v které by museli přistupovat na kompromisy s IIHF.

V čem je Malkin jiný jako Radulov

René Fasel má zřejmě dvojaký metr i v případe posuzovaní případu Radulov a Malkin. V případe Radulova, který odešel z Nashville do Ufy i když měl platný kontrakt jde podle IIHF o porušení smlouvy a útěk. Ale v případe Malkina, který odešel z Magnitogorsku do Pittsburghu stejně jako Radulov i když měl platný kontrakt v Rusku jde o svobodné rozhodnutí hráče hrát v nejlepší lize světa a žít v svobodné zemi. Tak odchod Malkina prezentuje NHL a IIHF s tým plně souhlasí. V čem je svoboda Makina jiná jako svoboda Radulova? Nemá stejné právo Radulov hrát hokej tam kde touží? Přitom ve své vlasti. René Fasel rád mluví o Radulovovi, sám jeho odchod do Ruska označil jako „případ Radulov“. Ale „případ Malkin“ prezident mezinárodní hokejové federace už tak často neuvádí. Proč? Protože Malkin je v NHL a Radulov v KHL? Je opravdu pan Fasel neutrálním jakým by měl být?

NHL potřebuje Ovečkina

Alexander Ovečkin má možnost vybrat si z i klubů KHL, kde mu poskytnou adekvátní podmínky, které hráč jeho kalibru vyžaduje. Ovečkin si může vybírat. On není odkázaný jen na Washington. Ale Washington má jen jednoho hráče jako je Ovečkin. V NHL nenajdete podobného strělce. NHL potřebuje Ovečkina, protože v současnosti je jediným hráčem, který dokáže nastřílet tolik gólů. Hokej je produkt zábavného průmyslu. Marketing je velmi důležitou složkou NHL. O to víc v USA, kde je hokej v pořadí zájmu na šestém až osmém místě. Přiznejme si upřímně součastná NHL má dvě hlavní marketingové tváře Crosbyho a Ovečkina. Celá propagace hokeje ve Washingtonu a Pittsburghu je založená na rivalitě soků Ovečkina a Crosbyho. Kdo je lepší, kdo dá víc gólů, kdo je užitečnější pro tím Crosby, nebo Ovečkin? To jsou otázky které jsou permanentně v médiích, které propagují NHL. A takové otázky se nekladou náhodou. Takovým spůsobem se výrazně popularizuje NHL a hokej jako sport. To je samozřejmě správně. Ale netřeba zapomenout, že tohle všechno je možné hlavně kvůli Ovečkinovi. NHL ho jednoduše potřebuje. Bez Ovečkina by nebyla tím čím je.

Foto: thn.com